Birkarlarna

Hembygdsföreningen Birkarlarna är en herr/studentförening som grundades redan 1934 vid Norrlands nation i Uppsala. Föreningen vänder sig till manliga studenter som är födda eller uppväxta i Norrbottens län eller Västerbottens län. På senare tid har dock dörrarna öppnas även för andra personer som är villiga att bevisa att de egentligen är Norr-Västerbottningar i själ och hjärta.
Anknytningen till hemtrakten märks tydligast på Birkarlarnas möten det så kallade stämmorna, där maten spelar en central roll. Och som i sin tur givit namn åt stämmorna, på t.ex. älgstämmna så avnjuts älg av bröderna. Det är de traditonella maträtterna från norr, palt, älg, röding, surstörmming och blöta som är länken till hembygden. Vilket bröderna avnjuter still och disskuterar aktuella händelser. 

Birkarlarna är till för dig som känder dig lite vilsen bland alla sönderstressade stadsbor. Och har tröttnat på den snabbmatskultur som råder i konungariket Sverige. Sugen på riktig norrlänsk mat, tex älg, palt, pytt och röding. Birkarlarnas gillevärdar, käkkarlarna omvandlar med stort kunnande de finaste rårvaror av högstakvalité till en riktigt kulinariskt konstverk ungefär som din mamma skulle ha gjort. Birkarlarna träffas med jämna mellanrum på så kallade stämmor för att avnjuta traditionella norrlänska maträtter som de gärna sköljer ner med generösa mängder öl och snaps.

En stämma är svår att beskriva för den oinvigde, man skulle kunna beskriva en stämma som en korsning mellan en trerätterssittning och ett avsnitt ur parlamentet fast med öl istället för mentometerknappar. En stämma kan sammanfattas som sjukt rolig med en norrlänskt tocuh. Birkarlarna anordnar även andra aktiviteter exempelvis provning av diverse alkoholhaltiga drycker, grillning ute i det fria; oftast med sköna damer från damföreningarna på nationen. Även resor till andra länder har arrangeras i föreningens regi, exempelvis till Danmark där vi hälsar på bröder i exil, Danmarksresan har varit en succé redan från starten och lär bli ett årligen återkommande arrangemang.

Hemsida

Besök Birkarlarnas hemsida:

Kontakt

Storkarl (Ordförande): Tobias Larsson

Sidöversikt

Huvudnavigation

Öppettider

Kansliet

Måndag - Fredag
09-15
Torsdagar även
17-19

Majs Café

Måndag - torsdag
09-18
Fredag
09-15
Tisdag
19-23

Orvars Krog

Måndag - torsdag
18-01
Fredag
14-01
Lördag
15-01
Söndag
18-23

Klubb Norrlandica

Onsdag
21-01

Datasalar och bibliotek

Måndag - fredag
09-21
Onsdag
09-19
Lördag
12-18
Söndag
14-18

Biblioteksböcker

Måndag, tisdag, torsdag
17-18

Kontaktuppgifter

Telefonnummer

018-65 70 70

Adress

Norrlands nation
Västra Ågatan 14
753 09 Uppsala

Vad är norrland

Undrar du vilket upptagningsområde vi har? Norrlands nation härstammar ursprungligen ur studentsammanslutningar som riktade sig mot studenter från Norbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Det är även de i dessa län ingående landskap som utgör nationens vapen. 

Det ligger i nationens intresse att befrämja sina medlemmars studier och trivsel i Uppsala. Därtill kommer nationens naturliga samhörighet med norra Sverige. Vår samarbetspartner Norrlandsförbundet verkar just för Norrlands utveckling.

Laddar...